in

Tvin Piks – Trideset i četiri godine kulta

Televizijska istorija je podjeljena u dvije ere; prije Tvin Piksa i poslije.

8. aprila 1990. premijerno je prikazana David Lynch-ova prekrasno bizarna sapunica. Gledaoci nikada nisu vidjeli seriju poput ove. Kombinacija nadrealnog trilera, sapunice i psihološkog horora (da ne kažem terora) osvojila je milionsku publiku.

David Lynch je uradio nešto što standardne (da ne kažem kliše) kriminalističke serije nikad ni ne pokušavaju; učinio je da nam bude stalo do žrtve. U prosječnom trileru, detektivskoj fikciji, žrtva je samo objekt, leš na obdukcijskom stolu. 

Laura Palmer je bila srce njenog malog grada Twin Peaks-a. Njezin nestanak je duboko potresao lokalnu zajednicu. A misterija njenog ubistva je bila srce ove serije.

Lynch je to dobro znao. Onog trenutka kada misterija bude rješena, gledaočeva pažnja će biti odvučena drugdje. Tajna “zarazne” formula prve sezone Peaks-a je bila u otkrivanju novih misterija. Istraga nije davala jednostavno rješenje na brzinu (poput stereotipičnog krimića), nego nove tajne. Sama Laura Palmer je bila jedna velika tajna. Nije bila samo leš “umotan u plastiku” kako je to fino rečeno u pilot epizodi.

Serija je imala jedinstven šarm, ma koliko strašna znala biti na momente. Naravno tu je Lynch-ov dugogodišnji saradnik Angelo Badalamenti, čija je muzika stvorila nezaboravnu atmosferu. Twin Peaks se činio kao pravi mali grad, a ne TV fiktivno mjesto.

Legendarne lokacije koje su urezane u podsvijest obožavaoca kao što su restoran The Double R Diner ili noćni klub The Bang Bang Bar (poznatiji kao Roadhouse) mjesta su koje turisti i dan danas pohode. Ipak serija ima kultni status zbog fantastičnih likova.

Dobri Dale Cooper (Kyle MacLachlan) je najbolji FBI agent kog ste ikada vidjeli. Zajedno sa njim istražujete ovaj čudni grad gdje ništa nije onako kako se to čini. Ovaj istraživač paranormalnog iz FBI-a se bavio tim poslom prije nego što će Dosije X (The X Files) učiniti to “cool”. Da bude (nenamjerno) ironija još veća David Duchovny (iliti budući agent Mulder) glumi u Twin Peaks-u transgender pripadnika FBI-a.

Ranije u tekstu sam spomenuo da je Lynch dobro znao da onog trenutka kada misterija Laure Palmer bude rješena, serija će biti gotova. Ipak, producenti i ostali korporativni gospodari su željeli da tajna bude otkrivena. David Lynch je napustio Twin Peaks za vrijeme druge sezone, jer je bio nezadovoljan sa onim što je studio uradio od njegovog čeda. I bio je u pravu. Gledanost je drastično opala nakon što je “zagonetka” rješena. I samo nakon dvije sezone Peaks je otkazan.

Lynch nije mogao da napusti Twin Peaks (po njegovim riječima, bio je zaljubljen u Lauru) i već nakon godinu dana vraća se sa fantastičnim filmom “Twin Peaks: Fire Walk With Me” (1992.). Kod nas je bio poznat i kao “Posljednjih sedam dana Laure Palmer“. Iz naslova vam je jasno da se radi o prologu serije. Ali pošto je to David Lynch nikad nije ništa jednostavno.

Dobro je poznat incident kada je te godine za vrijeme prikazivanja na Kanskom filmskom festivalu, Lynch bio izviždan i gađan paradajzom. Šta znaju snobovi šta je dobar film. Glavna kritika je bila da je film nerazumljiv nekome ko nije gledao seriju. Moje pitanje je uvijek bilo “Pa zašto uošte gledate, ako vas serija nije zanimala?!

Ovaj put sam se želio fokusirati samo na originalne prve dvije sezone (temelj kulta). Nećemo spominjati “Povratak” nakon dvadeset pet godina (Twin Peaks The Return, 2017.). Mnogi moji prijatelji tvrde da je dosta šarma nedostajalo u trećoj sezoni (nije bila sapunica). Neko ciničniji bi (s pravom) rekao da večina radnje “Twin Peaks Povratka” uopšte nije u voljenom malom gradu. Ali kult je kult.

video izvor: IMDB

Rick Grimes se vratio – TWD Oni koji žive

Ghostface Killah i Big Daddy Kane razgovor