in

“Prva krv” savršen antiratni film

Prvi put prikazano: 22.10.1982

Zanemarite ostatak Rambo serijala, tupave akcione filmove o Reganovom super vojniku, ovo je prava drama o post traumatskom stresnom poremećaju. Zasnovan je na istoimenom romanu Dejvid Morela (David Morrell) i bilo je potrebno gotovo deset godina da se nagovore holivudski producenti u uspješnost poduhvata.

Uloga glavnog junaka je nuđena između ostalim i Klint Istvudu (Clint Eastwood) i Stiv Mekvinu (Steve McQueen). Svi znamo da je izabran Stalone (Sylvester Stallone) kome je ovo možda i najbolja uloga u životu.

Neprijatelj u ovom filmu nije Rusija niti neki terorist koji želi da uništi demokratiju već šerif i njegovi ljudi malog grada u Oregonu. Odmah na početku vidimo predrasude prema nepoznatom čovjeku duge kose i prljave odjeće. On nije poželjan u njihovoj srećnoj sredini. Samo što nisu znali da to nije neki klošar već ratni heroj Džon Rambo.

Ostatak filma je rat jednog čovjeka protiv cjelog grada. Bitna činjenica je da na kraju romana Rambo umire. Razne verzije scenarija su takođe pratile roman. Snimljen je alternativni kraj filma koji se nije našao u konačnom proizvodu, jer pobogu onda ne bi bilo moguće snimiti nastavke i zaraditi hrpu novca. Pogledajte sami odbačenu potresnu verziju kraja ovog klasika.

Vidimo uplakanog Ramba koji moli svoju očinsku figuru pukovnika Trautmana da ga ubije. Tragičan kraj.

Ali ne smijemo se žaliti. I verzija “Prve krvi” koju svi znamo je jedan od boljih antiratnih filmova. Savršeni akcioni film koji ne veliča nasilje. Svo nasilje koje vidite ima svrhu u priči. Šta da vam više kažem. Ode ponovo gledati ovaj klasik.

više informacija: IMDB

Skorsezi priča o svojim kultnim filmovima

DMX – dvadeset i dvije godine Velike Depresije