in

Pedeset godina Prljavog Harija

Na današnji dan 1971. održana je premijera filma ”Dirty Harry”

Prljavi Hari je najuspješnija saradnja Clint Eastwooda i režisera Don Siegela. Film nam je dao jednog od najpoznatijih antiheroja koji je reakcija na stanje u američkom društvu s krajem šesdesetih i početka sedamdesetih godina XX vijeka.

Bilo je to vrijeme Nixona i Vijetnamskog rata. Sa druge strane rasli su liberalni pokreti i nezadovoljstvo raznih manjinskih grupa. Hari će postati heroj ovih prvih, konzervativnijih krugova. Nixon je puštao film u Bjeloj Kući i zvao je Eastwooda na domjenak. Progresivna publika i kritika Harija će prozvati fašistom.

Kao i uvijek, obe polarizovane strane pretjeruju. Prljavi Hari je arhetipski macho junak, čije metode mogu biti problematične ponekad. Ali i on je sam reakcija na porast urbanog nasilja i straha od autentičnog američkog fenomena serijskih ubica. U takvoj atmosferi se pojavio ultimativni konzervativni (anti)heroj. Čova koji je spreman da uradi šta se mora.

Kino sale 1971. godine bile su preplavljene filmovima koji su tematizovali nasilje. Iste godine je izašla ”Francuska veza” (The French Connection) i ”Paklena Pomorandža” (A Clockwork Orange). Ipak Prljavi Hari je zaokupio pažnju najšire publike. Eastwood je vrhunski odradio svoju ulogu uključujući i kaskaderske scene kao što je skok sa mosta na autobus. Don Siegel je postao majstor filmskog spektakla. Voljeli ga ili mrzili Harry je bio kultni lik.

Igra mačke i miša između prljavog policajca i serijskog ubice Scorpia bila je katarza za preplašenu publiku tog vremena. Ipak jedna od glavnih inspiracija je bio Zodiak ubica koji je terorisao San Francisko. Upravo iz tog razloga radnja filma je smještena u ovaj grad.

Red je da spomenem kome je sve uloga ponuđena prije nego što je Klint pristao da glumi Harija. Kultnu ulogu redom su odbili: Frank Sinatra, Steve McQueen, John Wayne i Paul Newman. Ovaj zadnji je predložio Eastwooda kao idealnog kandidata. I bio je u pravu.

Iako je film bio komercijalni uspjeh, nije izbjegao kontroverzu i bijes liberala zbog protogoniste koji nije trpio sranja. Biće snažan utjecaj svim budućim policijskim trilerima i sam će postati franšiza, cool serijal sa još četiri nastavka. Jer publici nikad nije bilo dovoljno Harija.

izvor: IMDB

Marvel je promjenio ikonični Punisher logo

Cartoon Network Božić (video)