in

Leonard Cohen-ovo remek-djelo

”I’m Your Man” album je objavljen prije 36. godina i zauvijek je promjenio karijeru velikog pjesnika

1988. kanadski pjesnik jevrejskog porjekla iznenadio je publiku sa synth-pop albumom. Po prvi put je pjevao baritonom i zvučao opasnije nego ikad. Njegov duboki vokal recitovao je stihove koje su na momente unosili i strah u slušaoca. Kako je to on sam opisao, konačno je pjevao sa autoritetom koji odgovara poeziji koju je pisao.

Mračna poezija je donijela i novi imidž koji možemo vidjeti na naslovnici. Leonard Cohen obučen u crno, sa crnim naočalama naravno da izgleda cool. Projektovao je samopouzdanje, iako je i dalje sumnjao u sebe i borio se sa melanholijom.

Album ne zvuči kao njegovi prethodni radovi i to najbolje pokazuje vraški dobar singl First We Take Manhattan. Intelektualno vas zainteresuje ali i šokira mračnim, gotovo nihilističnim pogledom na svijet. Idealna pjesma za Novi Hladni Rat u kom živimo danas.

Everybody Knows otkriva nam tajnu kako preživjeti u mračnim vremenima. Morate biti cinični ako imalo obraćate pažnju na sjebani svijet oko sebe, ali morate nekako zadržati smisao za humor. Makar i crni.

Satima mogu slušati Cohenov duboki vokal i apokaliptične stihove koji će jedino biti nadmašeni na njegovom sledećem albumu Future.

Cohen je uspio ”zapakovati” svoju poeziju u cool i moderno pakovanje koje je moglo zaokupiti pažnju raznih generacija. Zato je jedno od ključnih izdanja u diskografiji velikog pjesnika.

video izvor: L. Cohen YT kanal

Mos Def i Talib Kweli su Black Star koncert 2001

34. godine najpoznatijeg Depeche Mode singla