in

2000 digitalnih igara nestaće sa PlayStation trgovine

Sony je najavio da će zatvoriti servis prodaje digitalnih igara na PlayStation 3, PlayStation Portable (PSP) i Vita platformama. Prema prvim analizama 2000. igara više neće biti dostupno u prodaji od ovog ljeta kada će usluga biti ugašena.

Naslov zvuči poprilično senzacionalistički, ali šta to znači zapravo u praksi? Portal VCG je izbacio prvu analizu i stvari izgledaju užasno. Krenimo redom:

730 digitalnih PlayStation 3 igara neće više biti dostupno u prodaji. Posebno je to tužno u Sony slučaju jer uopšte nema mogućnosti da se PS3 igre mogu koristiti na PlayStation 4 hardware-u. Ne računam remaster izdanja, o njima ćemo poslije.

336 PlayStation 2 igara koji su digitalno izdane za PlayStation 3. Prvi model PS3 konzole imao je ugrađen hardware koji je podržavao fizičke primjerke PS2 klasika. U slijedeće dvije revizije trice (PS3 slim i super slim modeli) izbacili su stari hardware ali zahvaljujući emulaciji mogli ste igrati digitalne PS2 igre koje je Sony stavio u trgovinu. Samo nekoliko od tog broja igara je dostupno na PS4 i sa ukidanjem PS3 trgovine ostaće izgubljeni za buduće generacije.

I dalje će biti dostupni na trici. Sony “garantuje” da igre koje ste digitalno kupili, možete ih ponovo download-ati nakon što trgovina bude zatvorena. Ovih dana smo saznali da iako imate digitalne igre instalirane na PS3, ako nemate kontakt s Sony serverima nećete moći pokrenuti iste igre. To je najgori mogući scenarij i nadam se da se neće ostvariti.

260 PlayStation 1 klasika. Dobra stvar s PS tricom (bilo kojim modelom) je činjenica da možete igrati fizičke primjerke igara s PS keca. Ali ko još ima naslove stare preko dvadeset godina u svojoj kolekciji u pristojnom stanju? Upravo zato su ljudi kupovali digitalne PSOne igre. Sony je reklamirao uslugu s mogućnosću da kada kupite igru možete je igrati i na trici i na prenosivim konzolama kao što je PSP i Vita.

U čemu je uopšte poenta ovog teksta? Dio je šireg razgovora o sačuvanju starih igara za buduće generacije. Lično imam PlayStation 3 samo da bih mogao igrati određene klasike koji nažalost nisu nikad dobili novo izdanje. Što je takođe problematično samo po sebi jer koliko puta izdavač nam može prodati istu igru za drugu platformu?

Tu izgleda da Sony želi da kopira užasni Nintendo poslovni model. Nintendo je za svaku novu konzolu ponovo prodavao stare igre koje ste već imali. Nedavno je bila kontroverza na internetu “dan kad je Super Mario umro” jer su povukli najomiljenije naslove kao što je Mario 64 sa digitalne trgovine. Zašto? Nije da je nestalo primjeraka. Čisto jer je Nintendo htio zaraditi što više novca za što manje vremena.

Po riječima PlayStation CEO Jim Ryan-a njima (Sony) je praktičnije da prodaju remaster ili remake klasika nego da ponude mogućnost da kupite old school igru. Zato smo i imali toliko rimejka PS kec klasika na četvorci; kao što su Spyro ili Final Fantasy 7 Remake.

Nemam ništa protiv remaster izdanja. Posebno ako su trilogije u pitanju (za cijenu jedne igre dobije tri iako su starije). Možda najbolji primjer je Uncharted: The Nathan Drake Collection za PS4. To je i najbolji način da uživate u trilogiji koja je obilježila PlayStation 3 generaciju.

Ali šta ćemo sa kultnim klasikom kao što je Metal Gear Solid. HD kolekcija (remaster PS2 igara) je dostupan samo na trici. Kako da moderni PlayStation igrač upozna Kojimino životno djelo?

Xbox igrači nemaju ovih problema. Fizički primjerak s Xbox 360 će savršeno (poboljšano) raditi na novim konzolama kao što je Xbox One ili Sistem X/S. Ljubomoran sam kad vidim naslove kao što su prvi Red Dead Redemption ili GTA 4 koji se vrte u 60 frejmova na modernim Xbox konzolama. A za PlayStation 4 ova dva remek-djela uopšte nisu dostupna.

Sve ovo dovodi u pitanje svrhu kolekcionarstva na PlayStation platformama. Ma šta god neko mislio o Xboxu na ovom polju su apsolutni pobjednici. Budućnost sa samo digitalnim naslovima zvuči užasno jer ste na milosti velike kompanije koja u svakom trenutku može ugasiti određeni servis.

Ghost of Tsushima – najbolja igra prošle godine postaje film

Dejvid Linč sprema novu seriju?!