in

The Last of Us HBO kontroverza i druga sezona

HBO adaptacija PlayStation klasika je instant hit, ali nije prošla bez skandala oko autorskih prava

Publika širom svijeta je hipnotisana postpandemijskom dramom The Last of Us. Neil Druckmann je naveden kao kreator serije i jedan od glavnih scenarista. Nema tu ničeg pretjerano spornog, Druckmann je bio scenarista prve TLOU igre uz režisera Bruce Straley-a. Problem je nastao što Straley-ovo ime nije navedeno kad je u pitanju HBO serija.

Druckmann je pokupio sav credit (doslovno) i predstavlja sebe kao jedinog kreatora TLOU franšize. Praksa u industriji kad se radi adaptacija, napiše se ko je zaslužan za originalni materijal. Straley ne samo što je izbrisan iz serije, nego nije dobio jednog dolara od adaptacije. Jasno je ko je pokupio sav keš.

Sad neki fan serije može se pitati koga uopšte briga? Meni je briga jer sam previše puta vidio ”genije” kao što je Druckmann koji su izgradili carstva na tom što su iskoristili i izbrisali iz istorije svoje kreativne saradnike. Za primjer ću uzeti Stan Lee-a i Bob Kane-a koji su se isto tako predstavljali kao geniji koji su sve uradili sami. Jedino što su sami uradili svi ovi navedeni jest činjenica da su pokupili sav keš za sebe.

Ako mislite da vas nešto lažem, Neil Druckmann lično je prije deset godina rekao da je Straley ko-kreator The Last of Us igre. Pogledajte dokumentarac ako mi ne vjerujete.

Najavljena druga sezona

Nakon samo dvije epizode HBO je naručio drugu sezonu. Glavno pitanje svih fanova bilo je da li će druga sezona serije pratiti priču druge igre. Neil je bio brz i potvrdio ovu informaciju na Twitteru. Ko zna kontroverzu oko TLOU Part II igre, zna da najvjerovatnije slična reakcija se očekuje od gledaoca serije. Jadni ni ne znaju šta ih čeka.

Neću da kvarim iskustvo serije gledaocima, ali samo nek znaju druga sezona će im slomiti srce i razljutiti kao mnoge PlayStation igrače par godina ranije. Kad je druga igra u pitanju, Druckmann je bio glavni scenarist i režiser i njegov naduvani ego je ključan za sve loše kreativne odluke koje su došle s tim. Najvjerovatnije je osudio i ugrozio dugovječnost HBO adaptacije insistiranjem na toj priči. Ali šta ja znam, nisam ja genije kao Neil.

Da ne bude da samo loše pišem o čovjeku, oduševljen sam sa krajem Uncharted 4 igre (i franšize) za koju su zaslužni Druckmann i njegov kreativni partner kog je izbrisao Bruce Straley-a. Jedna je od najboljih sinematičnih video igara koju su radili odmah po završetku prve TLOU igre. Ali to su bila neka jednostavnija vremena. U međuvremenu je Neil evoluirao u egomanijaka koji bi i narcisa Hideo Kojimu posramio.

video izvor i sva prava: PlayStation

Rik i Morti kreator je dobio otkaz

Jay i Tihi Bob u novom Logic spotu