in

Pikard treća sezona spasilac Zvjezdanih Staza

Nakon dvije katastrofalno loše sezone dogodilo se pravo malo čudo i spašen je jedan od najvoljenijih heroja naučne-fantastike Jean-Luc Picard.

Sa neskrivenim prezirom gledao sam zadnjih par godina kako propada voljena franšiza Star Trek. Nesposobni Alex Kurtzman i netalentovani Akiva Goldsman pretvorili su optimističnu viziju budućnosti Gene Roddenberry-a u nihilističnu nasilnu distopiju.

Druga sezona Picard serije više se bavila dnevnom politikom iz Kalifornije, nego svemirskim istraživanjem po kom je serijal poznat. Nakon kraja sezone izgubio sam svaku nadu za ovu seriju. Ali najave za treću sezonu obećavale su nešto drugačije. Nešto što ljubitelji Zvjezdanih Staza stvarno žele da vide. Naravno da im nisam ništa vjerovao.

Picard serija je dobila novog kreativnog lidera u vidu Terry Matalasa. Za razliku od većine kreatora ”novog” Treka, Matalas je čak bio fan franšize. Nije je planirao koristiti samo da bi širio ljevičarsku propagandu. Dodatna dobra okolnost je činjenica da Kurtzman i Goldsman nisu bili direktno uključeni u kreativni proces treće sezone, samo su potpisani kao producenti. To je dovoljno da se ponudi šansa novoj sezoni.

Pikard S3. nam donosi okupljanje voljene Nove Generacije, Pikardove prave posade. Matalas priču opisuje kao TNG film (Star Trek: The Next Generation). U prvom kadru prve epizode dočeka vas poruka sa fontom iz kultnog filma Kanov Bijes (Star Trek: The Wrath of Khan). Epizoda, kao i sezona, sadrži mnoštvo audio vizuelnih referenci na klasike Zvjezdanih Staza, a posebno voljene filmove kao što je spomenuti Bijes, ali i Potraga za Spokom (Star Trek III: The Search for Spock) i Neotkrivena Zemlja (Star Trek VI: The Undiscovered Country).

Realno priča kao i karakterizacija likova je najsličnija radnji Neotkrivene Zemlje. Baš kao u filmu imamo ostarjelu posadu koja se upušta u možda i posljednju avanturu. Zadovoljstvo je ponovo gledati Patrick Stewarta koji konačno glumi Pikarda kojeg znamo, a ne robotsku repliku lika.

Važno je naglastiti da ne trebate imati nikakvo predznanje iz prve dvije sezone, čak šta više preporučuo bih vam da ih nikad ni ne gledate. Dovoljno sam svog života izgubio na dvadeset očajnih epizoda, tako da nemojte to sebi raditi. Bez problema možete pustiti sebi treću sezonu i pratiti priču.

Prva epizoda je donijela sve što jedan fan Zvjezdanih Staza može poželiti. Odgovorne i ozbiljne likove koje dobro znamo u novim izazovima. To nije nesposobna posada Star Trek Discovery-a koja plače na mostu broda. Admiral Pikard jest možda penzionisan, ali i dalje je strateški genije. Posebno kad ima na raspolaganju posadu koju poznaje.

Sezona tri nam donosi priču o uroti, gotovo pa špijunski triler u svemiru. Zasad sam vidio samo prvu ep i više nego sam zadovoljan sa onim što nam donosi nova sezona. Ako ste fan franšize, ponudite šansu.

video izvor: The View

Talib Kweli i album koji niko neće poslušati

AI foto realistični likovi iz GTA San Andreas