in

Marinci u kartonskoj kutiji pobjedili robota

Hideo Kojima i njegov Metal Gear Solid serijal ponovo su predvidjeli budućnost

DARPA, agencija zaslužna na najnovije vojne tehnologije koje naknadno dobiju civilnu upotrebu kao ARPANET (ono što danas znamo kao internet), decenijama se bavi razvojom umjetne inteligencije iliti AI.

Jedan od novijih testova uključivao je Marince koji su se trebali prišunjati robotu, a da ih dotični ne detektuje. Ako vam to zvuči kao scena iz Metal Gear Solid serijala video igara, sačekajte da čujete ostatak priče.

Dva marinca su uspješno ”prevarili” DARPA robota tako što su mu se prišunjali poput Solid Snake-a u kartonskoj kutiji. Robot je programiran da detektuje ljude koji hodaju, a ne manijake koji se kriju u kutiji. Ima još nade za čovječanstvo.

Ovo je samo jedan u nizu scenarija naše distopijske budućnosti koji je ranije pokazan u MGS igrama.

Ključni naslov je MGS 2 Sons of Liberty iz 2001. koji je ”predvidio” teroristični napad na New York iz iste godine kao i viziju interneta i kontrole dezinformacija koju danas živimo. MGS 4 je imao radnju o građanskom ratu u Siriji prije nego što će se to stvarno dogoditi.

Sa zadnjom igrom Death Stranding kažu da je Kojima predvidio globalnu pandemiju, ali lično mislim da se samo radi o slučajnosti za razliku od ranijih primjera.

Ova priča će definitivno utvrditi Kojimin kult ličnosti iako nekada legendarni kreator video igara nije ni sjenka ”genija” koji je nekada bio. Ali zato zna prodati priču kao niko…

video izvor: Kefka YT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Last of Us je vjerodostojna adaptcija

Rik i Morti kreator je dobio otkaz