in

Istorija najbolje Betmen adaptacije

Već neko vrijeme dostupan je digitalno remasterizovan “Betmen Animirani serijal” (Batman The Animated Series) na blu rej mediju i digitalnim platformama.

Originalno zamišljen kao popratni reklamni materijal za Tim Burtonov film “Batman Returns” (Betmen se vraća ili Povratak Betmena) iz iste godine, projekt je brzo prerastao ”originalnu” studijsku viziju i ostao upamćen kao jedan od najboljih crtanih serijala (iz zapadne hemisfere) ikad.

Uspjeh ovog projekta se može pripisati isključivo timu ljudi koji stoji iza njegovog razvoja. Prvo ime koje se spominje je Bruce Timm, producent i dizajner likova s ogromnim znanjem originalnog strip materijala, koji će ostati za kormilom ”univerzuma” slijedećih petnaest godina.

Nužno je navesti i Erika Radomskog (Eric Radomski), drugog producenta koji je sam zaslužan za vizuelni identitet serije, tzv dark deco. Njegova ideja je bila da umjesto bjelog papira na kojim bi animatori crtali, koriste se crne pozadine na koje bih se tek onda dodavale boje. Otud je bezvremena noar atmosfera po kojoj je crtani upamćen. Mnogi su govorili da je Gotham City glavna uloga u serijalu, sastavni dio Betmenovog identiteta.

Paul Dini je bio jedan od ključnih scenarista serijala, između ostalog kreator Harley Quinn, koja je imala prvo pojavljivanje u ovom crtanom (danas jedna od najpoznatijih DC likova). Kao i Harley što će postati dio Batman stripova, tako će i Paul Dini poslije imati angažman za DC stripove i napisati neke od najboljih Betmen priča.

Iako se radilo o dječijem crtanom za nedelju ujutro, poštovanje prema liku koje su pokazali autori privuće i odraslu publiku, kako fanove stripova, tako i roditelje koji su gledali s svojom djecom. Format kratkih neo noar priča s orkestralnom muzičkom pratnjom bio je savršen za najvećeg svjetskog detektiva (jedan od Betmenovih nadimaka iz stripa).

Prva sezona je imala nevjerovatnih 65 epizoda (presedan u svijetu tv animacije za prvu sezonu), ali nužan broj epizoda da bi serija završila u sindikalizaciji (tj. da se emituje ”vječno” na tv-u).

Jedna od tajni uspjeha bio je fantastičan izbor za sihronizaciju (glasovne glumce). Kevin Conroy, glas Betmena / Brus Vejna (Bruce Wayne) do danas ponavlja svoju legendarnu ulogu u raznim multi-medijalnim projektima vezanih za franšizu (ima i simpatično kameo pojavljivanje u tupavom filmu Kevin Smitha “Yoga Hosers”). Izbor glumca za Jokera, glavnog Betmenovog protivnika bio je težak posao, ali Mark Hamill (najpoznatiji kao Luke Skywalker iz originalne Star Wars trilogije) savršeno se snašao u ulozi ”duhovitog” psihopate.

Nezaboravni film

Popularnost serije je nagnala Warner Bros studio da ”naruče” dugometražni crtani film koji će izaći već 1993. “Batman: Mask of the Phantasm” je po mom skromnom mišljenju najbolja adaptacija Betmena na velikom ekranu. Bio je jedini Betmen dugometražni crtani film koji je imao kino distribuciju, sve do užasnog Batman The Killing Joke, koji se prikazivao u samo par izabranih bioskopa.

Ekipa iza animiranog serijala je dobila kreativnu slobodu i dovoljan budžet da snime najbolju Betmen priču do tad. Film su režirali Eric Radomski i Bruce Timm. Pokazali su prve dane Brusove neprekidne borbe protiv kriminala (u tv serijalu su bježali od origin priče). Uveli su i lik Andrea Beaumont, Brusove prve ljubavi koja se nakon mnogo godina ponovo vraća u njegov i onako komplikovan život. Siskel & Ebert, poznati kritičari bili su oduševljeni filmom i dali mu fantastičnu ocjenu.

Druga sezona serijala je imala dvadeset novih epizoda u kojima je  Robin, Betmenov sidekick (maloljetni pomoćnik) imao veću ulogu. Zato su ”naljepili” novi naslov na crtani Avanture Betmena i Robina (The Adventures of Batman & Robin).

Još od četrdesetih godina XX vjeka i skromnih strip početaka, marketinški stratezi su imali predstavu da će bolje Betmena prodavati djeci ako je Robin u paketu s njim. S krajem te sezone, činilo se da je došao kraj i serijalu, ali neke stvari su tek počinjale…

video izvor i sva prava: Warner Bros.

DJ Muggs spaja staru i novu školu

31. godina Betmen Animiranog Serijala