in

Neko je napravio od Batmana 89. nijemi film

Današnjem gledaocu koji pogleda minimalno desetak superherojskih filmova godišnje, teško je objasniti utjecaj Tim Burtonovog Batman filma iz 1989. na popularnu kulturu.

Betmanija je bila nevjerovatna te godine i Warner Bros. Studio je saznao da može zaraditi hrpu novca na ozbiljnoj strip adaptaciji. Jer prije Burtona niste imali mračne adaptacije dječijih likova. Režiser je bio više inspirisan filmovima njemačkog ekspresionizma nego modernim akcionim spektaklima (kao jedan Nolan npr.).

Neponovljiva gothic atmosfera i izgled Gotham grada u ovom Betmen filmu vraća na početak XX vijeka. Zato je zanimljivo da je dokumentarist Ben Crew prepravio Batman 89. u nijemi film, baš kao crno-bijeli filmovi koji su inspirisali starog darkera Tim Burtona.

”Nova” verzija filma trenduje na Twitteru danima i možete ga pogledati iznad, razbijenog u 60. twitova. Jer realno Ben Crew nije mogao objaviti film na YouTubu zato što krši prava intelektualnog vlasništva. Nevjerovatno je koliko dobro funkcioniše kao nijemi film. Kao da je oduvijek snimljen kao takav.

Možete takođe pogledati ili skinuti film sa Internet arhive.

Iggy Pop obrađuje Leonard Cohena

Alan Moore: Superheroji vode u fašizam