in

Romero kreator modernog zombija

Na današnji dan 4. februara 1940. rođen je kultni horor scenarista i režiser Džordž Romero (George Andrew Romero).

Nažalost kreator modernih zombija nas je napustio u ljeto 2017 (preminuo 16. jula). Njegovo nasljedstvo će živjeti vjećno kroz utjecaj na sve i jedan zombi film ili tv seriju. Vaš omiljeni zombi film ne bi postojao da nije bilo velikog majstora Romera. On je osmislio većinu “pravila” ovog žanra. Snimio je mnogo filmova, od kojih su najutjecajniji njegova prva tri zombi filma (a imao ih je mnogo tokom decenija).

Moderni zombi film je nastao u 1968. godini kada je Romero snimio “Noć živih mrtvaca” (“Night of the Living Dead“). Romerovi filmovi su mnogo više od vašeg tipičnog horora. Oni su kritika društva. U šesdesetim to je bio pokret za građanska prava, borba protiv rasizma.

Protogonist noći živih mrtvaca je afroamerički čovjek. Tadašnji gledaoci nisu očekivali tako nešto od nezavisnog filma. Jednog od najuspješnijih nezavisnih filmova svih vremena usput. Romero je započeo tradiciju da svoje filmove snima u gradu u kojem je živio, u Pitsburgu u Pensilvaniji (Pittsburgh, Pennsylvania) daleko od holivuskog studijskog sistema. Njegov novac, njegova pravila.

Deset godina poslije, zombi film će doživjeti evoluciju sa nastavkom “Zora živih mrtvaca” (“Down of the Dead“, 1978). Ovaj put Romero nas je “počastio” sa najboljom kritikom konzumerizma u istoriji američkog filma. Grupa očajnih ljudi pokušavaju preživjeti zombi apokalipsu krijući se u tržnom centru. Zombiji sa svojim “mrtvim” mozgovima i dalje imaju impuls da šetaju po trgovinama.

Beskompromisna kritika kapitalizma je jedan od najboljih horor filmova svih vremena. “Noć” je bila crno-bjeli nezavisni film, dok je “Zora” akcioni spektakl u boji. Baš kao i Vijetnamski rat koji je bio inspiracija za “specijalne” efekte. Kako je Romero mogao nadmašiti svoju vlastitu viziju?

1985. godine izašao je “Dan živih mrtvaca” (“Day of the Dead“) kruna trilogije. Kako bi izgledao Romerov film da ima budžet od desetine miliona dolara? Depresivni spektakl koji je politička horor meditacija o Reganovoj (Ronald Reagan) Americi. Po prvu put Romero pokazuje vojsku za vrijeme zombi apokalipse. Gledalac bi pomislio da su gori i od zombija samih. Romero je htio da “Dan živih mrtvaca” bude “posljednji” zombi film. Toliko dobar da nema potrebe za ponovo snima neki drugi. “Dan” je vrhunski film, poslije je snimljeno mnogo zombi filmova, od kojih je i Romero par režirao, ali niko ga neće nadmašiti.

Iako je Romero preminuo, iza njega je ostalo pedeset (50!) scenarija koji čekaju da budu snimljeni. Najavljen je već prvi film po njegovom scenariju i ne sumnjamo da će ih još uslijediti.

video izvor: PBS Storied

Jay i Tihi Bob u novom Logic spotu

33. godine najpoznatijeg Depeche Mode singla