in

Raekwon – 28. godina kriminologije

Only Built 4 Cuban Linx…” je prvi solo album člana Wu-Tang klana Raekwona.

Objavljen je 1. avgusta 1995. godine i postao je jedan od najutjecajnijih hard core rap albuma.

U pitanju je koncept album koji funkcioniše kao dobar gangsterski film. Raekwon je glavna zvijezda, uz pomoć moćnog Ghostface Killaha koji je specijalni gost. Talentovani RZA je zadužen za produkciju i potpisan je kao ”režiser”.

“Only Built 4 Cuban Linx…” se smatra klasičnim hip hop albumom i začetnikom mafijaškog podžanra uličnog repa. Ili kako mi volimo reći “uvod u kriminologiju“.

Kako to fino kaže autor: “Ovo sranje je klasik.” (“Yo, this shit is a classic.” – Raekwon). Epski je bijeg iz geta (hood). Jedinstvena šansa koju su ovi mladi reperi znali iskoristiti. Autentično iskustvo života afroameričke zajednice.

Neizostavna su poređenja sa kultnim gangsterskim filmovima. Nije pretjerivanje kad kažu da je ovo “Lice s ožiljkom” (Scarface, 1983.) u rep obliku. Raekwon ide korak dalje i naziva ovaj album “Kumom hip hopa” (Godfather trilogija).

Ghostface Killah je vrhunski partner u zločinu. Idealan za ovaj album. Gostuje na većini albuma.

Obavezne pjesme za poslušati su: “Can it be all so simple Remix“, nastavak jedne od najboljih pjesama sa debi albuma Wu-Tang klana. Naravno i u originalu Rae i Ghost su bili glavni.

Poslušajte i “Ice Water” pjesmu koja nam donosi prvo pojavljivanje Cappadonne, koji je bio u zatvoru kad je izašao prvi Wu album. Na nagovor U-Goda došao je u studio i ostalo je istorija…

Jednostavno rečeno “jebeni klasik“. Svi ovi klinci danas koji glume da su neki gangsteri dužni su da pokažu poštovanje “Kumovima” ove “igre”.

video izvor: Raekwon

Trent Reznor i hip-hop klasici su muzika novog Nindža Kornjače filma

Pogledajte prva dva sata MTV programa