in

30. godina Betmenovog povratka

Batman se vraća (Batman Returns) je najnetipičniji superherojski film koji ste gledali u životu. Ljetni je blockbuster čija je radnja za vrijeme Božićne sezone. Više je Tim Burtonov film nego išta drugo. I zbog tog ili volite ili prezirete ovaj film.

Prvi Betmen iz 1989. bio je komercijalni hit, ali njegov režiser nije bio zadovoljan konačnim proizvodom. Burtonu je bilo dosta studijskog mješanja i uopšte nije htio da radi na nastavku. Warner Bros. su samo htjeli da nastave franšizu i ponudili su režiseru ono što se rijetko nudi u Hollywoodu; potpunu kreativnu slobodu. Nisu mogli ni sanjati šta će im Tim spremiti…

Zanimljivi su Burtonovi kreativni izbori. Nije htio da koristi većinu dizajna iz prvog filma, ostao je samo Batmobil nepromjenjen. Pripremao je sve osim tipičnog nastavka. Umjesto superherojskog spektakla koji je studio očekivao, dobili smo noir film sa gothic horor elementima i tragičnom ljubavnom pričom. Nesumljivo Tim Burtonov film.

Izbor glumaca je nepremašen do danas. Michael Keaton je vrhunski Batman i još bolji Bruce Wayne. Michelle Pfeiffer kao Žena Mačka i njihova fetišarska romansa je nezaboravna. Gotovo kontroverzna za Ameriku ranih devedesetih. Danny DeVitov Pingvin je isprepadao djecu koju su roditelji doveli u kino jer su mislili da se radi o ”dječijem” filmu.

Najbliže akcijskim scenama je sado-mazo odnos Betmena i Catwoman. Čak su i producenti znali da publika neće prihvatiti ”perverznjake” za protogoniste. Studio nije ostvario zaradu kakvu su planirali, a partneri kao McDonalds su se žalili kad su vidjeli dizajn likova koji nisu bili primjereni za igračke. Ali Tim je snimio film koji je htio.

Batman Returns je mračan i depresivan. Čak i previše prema prvobitnom ispitivanju tržišta. Studio je djelomično promjenio kraj, dodajući novu završnu scenu u kojoj vidimo da je Žena Mačka preživjela. Burtona u tom trenutku nije bilo briga. Nije režirao scenu, čak ni Michelle Pfeiffer nije bila u kostimu…

Kompozitor Danny Elfman uspio je nadmašiti svoj angažman u prvom filmu sa nezaboravnim soundtrackom koji je ključan element prekrasno bizarne atmosfere.

Teško mi je biti objektivan o filmu, jer ga gledam cijeli svoj život. Ovo je moj omiljeni Božićni film i svake praznične sezone se ponovo pogleda. Danas je trideseta godišnjica od premijere i dalje ovaj film ima svoje posebno mjesto u istroriji žanra.

video izvor i sva prava: Warner Bros.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0

Ghostface Killah i Raekwon x Nindža Kornjače?!

Pogledajte DOWN koncert sa ovogodišnjeg Hellfesta